Kunne du tænke dig kun at skulle "bøvle" med at holde liv i én surdej - altså ikke have separate surdeje til henholdsvis hvedebrød og rugbrød?
Så prøv denne opskrift, hvor din hvedesurdej bliver brugt til at bage et rugbrød!
Aftenen før
Bland følgende ingredienser:
100 g vand
100 g rugmel
50 g hvedesurdej
Lad surdejen hæve til dobbelt størrelse natten over (eller 6-8 timer).
Bagedagen
Start med at sætte 175 g kerneblanding i blød ½-1 time. Det kan f.eks. være:
100 g skårne rugkerner
40 g knækkede hvedekerner
15 g hørfrø
10 g sesamfrø
10 g solsikkefrø
250 g kogende vand
Blandingen kan sagtens sammensættes på andre måder, hvis du foretrækker det....
Efter iblødsætning tilsættes følgende:
1 øl (33 cl)
Den hævede rugsurdej fra dagen før
400 g rugmel
50 g fuldkornshvedemel
12 g mørk maltmel
15 g salt
Blandingen røres godt sammen på en røremaskine.
Kom dejen i en smurt 2 liters rugbrødsform, glat toppen med en våd ske og drys eventuelt med sesamfrø eller lignende.
Lad dejen hæve cirka 50% dækket med et fugtigt viskestykke (4-6 timer eller eventuelt natten over). Herefter kan dejen sættes i køleskabet, hvis du ikke vil bage med det samme.
Bages i en forvarmet ovn ved 180° (alm. ovn) i 1 time og 20 minutter.
Comments