top of page
Søg
  • Forfatters billedeMorten

Om eksponering 5 - kombinationen

Opdateret: 29. mar. 2018

Med forklaringen på hver af de tre faktorer, som afgør eksponeringen, på plads, kan vi nu kigge på, hvordan disse tre værdier kombineres.


Den korrekte eller optimale eksponering kan opnås med en række forskellige kombinationer af lysfølsomhed, blænde og lukkertid. Kameraets indbyggede lysmåler hjælper én med at vælge en af de korrekte kombinationer, men hvilken kombination, man vælger, afhænger af hvilken effekt, man vil opnå i sit billede.

Men man kan bare ikke justere én værdi uden også at justere mindst én af de andre - der er en klar indbyrdes sammenhæng mellem værdierne.

Lad os tage et eksempel, hvor lysmåleren siger, at en korrekt eksponering f.eks. kan opnås med ISO 400, f/5,6 og lukkertid 1/60 sek:

Man kan nu justere en hvilken som helst af disse værdier et antal hele, halve og tredjedele trin op eller ned, men kun under forudsætning, at man justerer én af de to andre (eller eventuelt begge to tilsammen) et tilsvarende antal trin i modsat retning!


Lad os for nemheds skyld kun regne i hele eksponeringstrin.


Tager man ovenstående kombination af eksponeringsværdier, og forestiller sig, at man gerne af hensyn til billedkvalitet vil gå ned på ISO 200, så skal man enten justere blænden til f/4 eller lukkertiden til en 1/30 sek.


Altså enten (med grønt er markeret den ønskede ændring, med gult den deraf følgende nødvendige ændring):

Eller:

Ønsker man at opnå større dybdeskarphed ved at ændre blænden til f/11 (altså 2 hele trin), så skal lysfølsomheden enten ændres til ISO 1600, eller lukkertiden ændres til 1/15 sek, eller både lysfølsomheden ændres til ISO 800 og lukkertiden ændres til 1/30 sek.


Altså enten:

Eller:

Eller:

Hvad man slutteligt ender med at vælge afhænger af motivet og fotografens ønsker til dybdeskarphed, lukkertid og billedkvalitet.


Læs videre om indstilling af dit kamera i det sidste blog-indlæg i serien.

8 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

댓글


bottom of page