Søg
  • Morten

Om eksponering 1 - indledning

Opdateret: 12. jun. 2018

Eksponering er at belyse billedet - altså at sørge for, at der lukkes den mængde lys ind i kameraet, som danner et billede med den ønskede belysning på billedsensoren (i et digitalt kamera).


Den vigtigste forudsætning for et kvalitetsmæssigt godt foto er selvsagt, at eksponeringen er korrekt, så billedet hverken fremtræder for lyst eller for mørkt.


Tre faktorer påvirker eksponeringen:

  1. Billedsensorens lysfølsomhed (ISO-værdi)

  2. Blænden

  3. Lukkertiden

At eksponere (eller belyse) et billede korrekt kan sammenlignes med at fylde en spand til randen med vand.

Parallelt til eksponeringen af et billede påvirker tre faktorer, hvor "vellykket" spanden fyldes med vand:

  1. Spandens størrelse

  2. Hvor meget vandhanen åbnes

  3. Hvor længe vandhanen står åben

Udfordringen er at fylde spanden præcist til randen ved at afpasse spandstørrelse, hvor meget vandhanen åbnes og tiden, den er åben, til hinanden, således at man undgår såvel at vandet løber over (= billedet bliver overbelyst, og detaljer "skylles" væk), som at spanden ikke bliver fuld (= billedet bliver underbelyst, og detaljer bliver ikke vist).


De efterfølgende artikler vil beskrive valget af de tre faktorers værdier, hvilke justeringsmuligheder, de indebærer, og hvordan dette bedst indstilles på et digitalt kamera.


Læs de efterfølgende indlæg, som beskriver de enkelte faktorer i eksponeringen hver for sig:


38 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle