top of page
Søg
  • Forfatters billedeMorten

Om eksponering 6 - valg af kameraindstilling

Hvordan omsættes de foregående artiklers teori så til praksis? Det vil sige hvordan indstilles og justeres kameraet, og hvilket eksponeringsprogram skal man vælge, når nu de automatiske ikke duer??


Disse spørgsmål vil denne artikel forsøge at besvare.


De fleste kameraer har en drejeknap, hvor man vælger, hvilken indstilling kameraet skal fotografere med. Her finder man typisk de tidligere omtalte autoprogrammer til f.eks. landskabs-, portræt-, og sportsfoto. Disse er ofte angivet med symboler, og det bedste råd er at glemme disse - og koncentrere sig om de tre indstillinger, som oftest er angivet med bogstaver, og som giver en vis mulighed for selv at styre kameraet.BLÆNDEPRIORITERING (AV PÅ CANON, A PÅ NIKON)

Når kameraet indstilles til blændeprioritering, betyder det, at fotografen vælger lysfølsomhed og blænde, hvorefter kameraet indstiller den lukkertid, som den indbyggede lysmåler mener giver en korrekt eksponering. Jeg tager 90% af alle billeder med denne indstilling, som er meget anvendelig til f.eks. landskabsbilleder og portrætter, hvor man er optaget af at få den rette dybdeskarphed.LUKKERTIDSPRIORITERING (TV PÅ CANON, S PÅ NIKON)

Blandt andet til sportsfotografering og andre former for fotografering af objekter, som bevæger sig med en vis hastighed, er det vigtigt at have kontrol over lukkertiden, således at man "fryser" bevægelsen eller alternativt opnår en passende slørethed, som illustrerer bevægelse i billedet. Derfor er lukkertidsprioritet indstilling, hvor fotografen vælger lysfølsomhed og lukkertid, og kameraet på baggrund af lysmålingen vælger den dertil hørende blænde.MANUEL (M PÅ CANON, M PÅ NIKON)

Med manuel indstilling står fotografen selv for at indstille såvel lysfølsomhed, som blænde og lukkertid - selvfølgelig guidet af den indbyggede lysmåler i kameraet. Denne indstilling kan med fordel anvendes under mere krævende lysforhold - f.eks. ved meget lidt lys, som kræver lange lukkertider og måske også en anden indstilling end den, som lysmåleren umiddelbart vil foreslå.

35 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page