top of page
Søg

Dublin (også) dejligst

Opdateret: 9. jan. 2019

Dublin er et særdeles glimrende udflugtsmål, når man vil opleve overskuelig storbypuls med masser af charme og fællesskab.

Ed Sheeran behøver ikke spille i Dublin, for at byen er en tur værd - men på den anden side, så gør det absolut heller ikke noget, at han gør...

Det var koncerten, der for alvor slog hovedet på sømmet i forhold til, hvor vores næste tur skulle gå hen. At høre engelske Ed Sheeran synge 'Galway Girl' i Irlands hovedstad, det måtte ganske enkelt være hele turen værd. Så vi købte billetter til koncert og fly, og vi begyndte planlægningen.


Torsdag til tirsdag - 2 hele dage i Dublin - koncert og så en tur helt op mod nord til Giant's Causeway (et must-see for de, der fascineres af naturens egne rå og forunderlige kræfter...).


Til vores næste tur - måske også til din - har vi lige samlet 7 vigtige, som vi ikke vil glemme.


1. Fyraftensøl - eller cider - med de lokale

Netop landet og ankommet med bus fra lufthavnen - og efter at ha' smidt vores kufferter ind i en meget centralt beliggende lejlighed lige ved Ha' Penny Bridge (og så er alt det positive om den lejlighed vist sagt) - slog vi os ned på en pub for at slukke tørsten.


Vi stod på fortovet med vores kolde drik - en øl og en cider - og fik os en god snak med med de dublinere, der gjorde stop for at slutte arbejdsdagen af.


De stod der og sludrede i solen, hvad enten de kom fra banken eller byggepladsen - og var meget imødekommende og klar til at give et par nytilkomne gode råd (også selvom vi bankede Irland 5-1 i fodbold i VM kval. kampene, som de noget knottent meddelte os...).


Tak Dublin, så er vi igang!2. De studerende viser rundt på Trinity College

Vi havde forud for turen fået det gode råd, at vi skulle se Trinity College. Så der troppede vi troligt op fra morgenstunden.


Helt tilfældigt kom vi ind af 'bagvejen' og mødte en lille flok studerende med et skilt om guidede ture på universitetet. Billetten gav også adgang til Det gamle Bibliotek og Book of Kells. Og billetprisen den samme, som hvis vi kun skulle se det gamle bibliotek. Så vi slog til.


I hælene på en studerende fik vi de gode insider-historier om den tre timer lange dimissionsseance anno 2018 på latin, om kollegiets bade i kælderen med indgang fra haven og rektor svøbt i håndklæde, om studentermiljøet og de mange bygninger. En rundvisning, der osede af stolthed over stedet, menneskene og de mange historier i murene.


Og så sluttede vi af på egen hånd i The Old Library med 2 millioner bøger i bedste Harry Potter stil bevogtet af alle de store; Sokrates, Aristoteles, Platon m.fl. Tykke bøger nederst, tynde øverst og alle bøger på hver sin præcise plads. Imponerende! Intet mindre.3. Frokost fra Fallon & Byrne

Vejret i Dublin kaldte på udeliv - og da vi pludselig stod i lækre, lækre Fallon & Byrne var det helt klart. Frokost under armen og find en park.


Fallon & Byrne i Exchequer Street er et overflødighedshorn af delikatesser, snacks, brød, take-away / stay-in food. MUMS. Vi kredsede om de inspirerende retter og kølediske - og udvalgte nøje vores frokost, som vi ville nyde til en kold øl...


Her kunne F&B dog ikke være med. Ingen kolde øl, kun vin og bobler. Men til gengæld et særligt serviceminded personale, der kunne pege os i retning af næste stop...


4. Kolde øl - to go - i Stephen Street News

Vi blev peget i retning af parken St. Stephen's Green via Stephen Street Lower for at finde Stephen Street News.


Der er ikke meget at sige. Vi havde aldrig fundet det sted, hvis ikke vi var blevet hjulpet på vej. Her er kolde øl for enhver smag. Lige over for indgangen til parken, så er det et oplagt sted at proviantere, inden man kaster sig i det grønne græs og tager et tiltrængt hvil.


5. Bøger og blå himmel i St. Stephen's Green

St. Stephen's Green er en skøn park midt i byen og samlingssted for de mange dublinere, der strømmer ud i fælleskabet, når solen skinner i det grønne land.


Vi kastede os i græsset, spiste mad, drak vores kolde øl og læste i vores bøger, mens vi lyttede til de mange snakke omkring os. Og vi sluttede vist af med at lukke øjnene en lille smule...


6. Guinness Museum er et must

Guinness er en institution i Dublin, en hel bydel for sig - og den sorte drik hænger uløseligt sammen med fælleskabet og kulturen i landet.


Og selvom Carlsberg forsøgte sig med bannere på hver en gavl i byen med Mads Mikkelsen og sloganet 'Probably the best beer in the word', så faldt det lidt til jorden, når man omsluttes af Guinness bryggeriets kæmpebygninger...


Guinness har gjort ufatteligt meget ud af at fortælle, hvordan man blander de 4 ingredienser - det er lavet elegant - og det er forståeligt, at mange vil gerne have et indblik i den proces, der frembringer den mørke øl med de mange bobler (30 millioner pr. pint!).


Vi fulgte turen rundt og havnede på toppen af bryggeriet - og med udsigt til hele Dublin drak vi af den læskende drik med de mange bobler.


Og til jer, der tænker, at Guinness er en mørk, tung øl - så må vi skuffe jer. Det er en 'slanke øl' - indholdet af kcal er lavere end i skummetmælk og appelsinjuice. Så sæt i gang... :)7. Mad på pubben - også i solskin

Når solen skinner og de fristende caféer lokker med ude-servering, så kan det virke helt skørt at åbne trædøren til en mørk, lavloftet pub.


Men det gjorde vi - og det var godt!

Fish & Chips - eller Beef & Guinness Stew - til lyden af irsk live musik, det er altså hygge på et højt plan!! Og det passer strålende med de dansk spisetider, vi har med os hjemmefra - pubben er snildt fyldt med mennesker, musik og mad kl. 18. Herligt!


I en by fyldt med pubs - så er det lidt skamfyldt at besøge den samme to aftener i træk. MEN vi kan altså varmt anbefale Darkey Kelly's, hvor mad, stemning, personale og musik er helt i top!


Og så er der naturligvis alt det andet...

Vores sidste aften i Dublin tilbragte vi i Phoenix Park sammen med 60.000 andre, der også havde fundet vej til koncerten med Ed Sheeran.


Respekt for en mand, der kan stå helt alene på en scene med en guitar og holde fest for 60.000 mennesker...

Vi gik derud - nærmest i fælles flok - ligesom vi gik tilbage i fælles flok. 60.000 mennesker først de 6 km ud til bunden af Parken vest for byen og derefter de 6 km retur igen.


Der var ikke et dansk virvar af busser og biler - men et syngende fælleskab på 60.000, der gik turen sammen til og fra koncert. På vejen hjem i mørket godt guidet på vej af frivillige og massivt opbud af politi, der nærmest sang os retur til centrum "It's a long way to Tipperary...".


Så ud over en mega fed koncert med manden med guitaren - så var rammen om den ligeså fantastisk. Og parken den er et besøg værk - også uden Ed i den...One from the bucket list

Det tager tre timer at køre derop - og tre timer tilbage til lufthavnen. Der er naturligvis entréudgifter og området er hegnet ind. Og havde vi haft mere tid, havde vi gjort meget mere ud af turen frem og tilbage.


Men målet var klart. Giant's Causeway. 40.000 basalt søjler. En drøm siden dengang i 1996, hvor jeg åbnede min første geologibog på Aarhus Universitet. Og jeg blev ikke skuffet.


Så blown away sad vi senere - i Portrush i ly for regnen - med hver vores Guinness og så gælisk fodbold (hvad er nu det for noget..??) og ventede på vores lækre mad hos Harbour Bistro + bar.


Vi fik altså vandrestøvlerne i brug - og beholdt dem på, da vi gik en flot tur - Bog of Frogs - rundt ved Howth og nød de smukke udsigter bl.a ind mod Dublin på den lille halvø. Meget flot afslutning på en skøn ferie.Tre i én ferie

Byferie, koncert og store naturoplevelser på 5 dage - det var i særdeleshed en tre i én ferie i et land, der sagtens kan tåle at blive udforsket endnu mere...


Dublin, Irland og Nordirland - vi vender tilbage!!
53 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page