Søg
  • Morten

Om eksponering 4 - lukkertid

Opdateret: 29. mar. 2018

Den sidste faktor, som afgør billedets eksponering, er lukkertiden.


Her er analogien ganske simpel: Lukkertiden svarer til den tid, man lader vandet løbe ned i spanden. Det kan måske forvirre, at man kalder det lukkertid, når det ret beset er en åbningstid, men sådan har man gennem tiden på forskellig vis forsøgt at gøre det vanskeligt for andre at tilegne sig denne viden!

-)


Valget af lukkertid afhænger primært af to forhold: Dels skal man sikre sig, at lukkertiden bliver så kort, at man ikke kommer til at ryste billedet, og dels skal man - hvis man tager billeder af ting, som bevæger sig - ofte (men ikke altid) sikre sig, at lukkertiden er hurtig nok til at fryse bevægelsen, så billedet står skarpt.


Lukkertid måles i sekunder eller oftere brøkdele af sekunder. En typisk lukkertidsrække i hele trin er f.eks.:

En gammel tommelfingerregel siger, at lukkertiden i sekunder skal være lig med eller kortere end den reciprokke værdi af objektivets brændvidde (eller 1 divideret med objektivets brændvidde), for at man undgår at ryste billedet.


Fotograferer man med andre ord med en 200 mm telelinse, så skal lukkertiden være en 1/200 sekund eller kortere.


Læs videre om kombinationen af lysfølsomhed, blænde og lukkertid i næste blog-indlæg.

5 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle